Direct naar tekst van: De wereld veranderen

De 99 van Amsterdam website

De wereld veranderen

Een grijze ochtend in de Amsterdamse K-buurt, achter een stalen deur in een parkeergarage zoeken conferentiegangers een plek in de kleurrijke kerkzaal. De komende vier dagen biedt deze buurt onderdak aan twee conferenties, 9 panels, 36 workshops, 7 lezingen, 4 prijsuitreikingen, 600 internationale en Amsterdamse deelnemers en heel veel uitwisseling. De internationale conferentie The Future is Public en de Amsterdamse conferentie De Stad van Morgen gaan over niets minder dan de wereld veranderen.

De conferenties van 4 t/m 7 december 2019 hebben geen gladde, utopische wereld als ideaal, maar een wereld waarin menselijke behoeften – bestaanszekerheid, solidariteit, privacy, gemeenschappelijkheid, rechtvaardigheid – de basis zijn voor een alternatieve economie. Een economie waarin we niet uitgeleverd zijn aan winstgedreven multinationals en neoliberale spelregels, waarin we echt een antwoord proberen te vinden op ongelijkheid en klimaatcrisis.
Het zijn levendige, warmbloedige conferenties waar abstracte en grote begrippen – municipalisme, democratisering van de economie, rechtvaardige energietransitie, gelijkwaardigheid, duurzaamheid, radicale democratie – concreet en dagelijkser worden. Iedereen voelt hier de energie van een beweging opkomen.

Lees hier meer over de internationale conferentie en de thema’s.
Lees hier over de Amsterdamse conferentie en de workshops.
Lees hier over de achtergrond van beide conferenties.
Lees hier meer de K-buurt waar we te gast zijn.
Bekijk hier de fotogalerij Vier dagen, twee conferenties

Souvenirwinkel

‘Het neoliberalisme vertelt dat we ons als individu prima kunnen redden. De werkelijkheid is dat we elkaar nodig hebben om iets te bereiken. Wat schiet de burger op met nog een souvenirwinkel in de straat? Hij heeft meer behoefte aan een winkel met goed en gezond voedsel.’ Het Parool schetst met de woorden van Xavi Ferrer, Spaans activist en spreker op de Amsterdamse conferentie de lijnen van het municipalisme. Een verzamelnaam voor manieren, visies, plannen, initiatieven om een weerbare, eerlijke, sociale stad te ontwikkelen, vol alternatieven voor de groeiende tweedeling tussen arm en rijk, voor het tekort aan betaalbare woningen, de dure en weinig duurzame energie, de problemen in de (informele) zorg, het gebrek aan macht voor burgers.

Elkaar nodig hebben om iets te bereiken is bij beide conferenties zichtbaar en voelbaar: deze dagen vullen zich met uitwisseling tussen denkers, doeners, onderzoekers, bewoners, buurtinitiatiefnemers, vakbondsleden, politici, beleidsmakers, activisten. Met analyses van de economie en marktwerking, met de praktische kanten van alternatieve en democratische modellen voor economie. Met manieren om eigenaarschap en macht te verwerven. Met aandacht voor verschillen.

Het hart van de zaak

‘Zet de publieke toekomst voorop, maar belangrijker: zet de jeugd en toekomstige generaties voorop!’ Na de warme opening door Tanja Jadnanansing, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, volgt een intensief programma met panels, workshops, lezingen, discussies, onderzoek, dialoog, verhalen, plannen en 600 deelnemers.

Ook met denker David Harvey: ‘Het dominante economische model werkt enorm goed voor 1 procent van de wereld, niet voor de rest.’ Met Ted Howard: ‘Hoe blijft het geld dat wordt verdiend in de lokale gemeenschap ook in die gemeenschap?’ Met wethouder Rutger Groot Wassink: ‘We staan op een kantelpunt, we moeten samenwerken in een nieuwe politieke orde.’

Kickstart

Na 2×2 dagen is vooral zichtbaar hoe divers municipalisme is. Van volksapotheek tot zwarte dekoloniale blik, van water, banken, energie en afval tot schoolmaaltijden … Het hart van de zaak is dat alle initiatieven en visies geen losse dingetjes zijn, maar daadwerkelijke, werkzame, radicaal democratische alternatieven voor een neoliberale samenleving. Bovendien tonen deze dagen hoe uiteenlopend democratische economieën zijn – er is geen blauwdruk of vaste set regels.

Zoals elke conferentie worden hier netwerken gelegd, plannen gesmeed, volgende conferenties opgezet, onderzoek uitgedacht, samenwerkingen gevonden …. Wat een kickstart van de municipalistische beweging in Amsterdam!