Direct naar tekst van: De 99 van Amsterdam

De 99 van Amsterdam website

De 99 van Amsterdam

Voor wie in een stad vol verbeeldingskracht wil leven. Een diverse, inclusieve, eerlijke en sociale stad. Met een waardige en volwaardige plek voor elk mens, ongeacht afkomst, achtergrond, klasse, gender of opleiding. Met een rechtvaardige economie en een open cultuur.

Die stad begint bij onze 99 wijken. Wijken waarin we manieren vinden om te wonen tegen eerlijke huurprijzen. Waarin we met elkaar schone energie regelen, betaalbaar en voor iedereen. Wijken die zich niet laten kaal eten door anonieme investeerders, en waarin we meer zijn dan een consument met een portemonnee. Wijken waarin ons geld niet op een bankrekening ver weg terechtkomt, maar bij lokale ondernemers en coöperaties terechtkomt. Wijken waar zorg voor ouderen en voor mensen met een beperking met elkaar samengaan, en meteen werk biedt aan jongeren of vluchtelingen. Wijken waar ruimte is voor vrijdenkers en kunstenaars die samen met de basisschool de buurt mooier maken. Wijken waarin we met elkaar beslissen over onze pleinen, straten en parken, een collectieve sportschool opzetten, een lokale bank of een uitleenwinkel voor gereedschap. Wijken waarin we durven delen, en onze dromen en verlangens vormgeven.

Steden zijn de plek waar ongelijkheid, armoede, eenzaamheid, vervuiling en sociale uitsluiting het meest zichtbaar en voelbaar zijn. In steden hopen de grote problemen zich op: klimaatcrisis, het tekort aan woningen, hoge huren, een economisch systeem dat rijken beloont en anderen kansarm maakt, te dure schone energie, buitenlandse investeerders die winsten wegsluizen, onzekere banen en wantrouwen in het bestuur.

Het kan echt anders, en beter. Steden zijn de plek van verandering. En het gebeurt al. In allerlei initiatieven, buurtgroepen, zorgnetwerken, energiecoöperaties en experimenten maken Amsterdammers de stad al eerlijker, rechtvaardiger en inclusiever, duurzamer. Net als in Berlijn, Londen, Barcelona, Napels, Palermo, Parijs, Athene, Milaan … Overal in Europese steden bouwen bewoners, buurten en wijken aan een solidair systeem dat de macht van de markt terugdringt en de macht van burgers groter en sterker maakt.

Amsterdam heeft een sterke veranderkracht, een rebelse aard en een traditie van van solidariteit. De ambitie nu is om die initiatieven in onze stad en in Europa te verbinden. Zodat er echt een andere, eerlijke stad zichtbaar wordt. Een onverschrokken stad waar we uitbundig durven zijn, in onze dromen, verlangens en onze moed.