Direct naar tekst van: Waar gaat het eigenlijk over?

De 99 van Amsterdam website

Waar gaat het eigenlijk over?

 • Banner democratische economie

  Municipalisme

  Over de hele wereld gaan progressieve steden en hun bewoners hun eigen koers, volgen hun belangen, dromen, wensen en zorgen om hun stad eerlijker te maken.

  Ik wil meer lezen
 • Banner - radicale democratie - all Inclusive of iedereen inclusief

  Directe democratie

  Wanneer bewoners direct invloed hebben op besluiten over hun stad, kan het vertrouwen in de politiek hersteld worden.

  Ik wil meer lezen
 • Banner commons

  Commons

  Commons is een beweging van onderop, een sociaal systeem, min of meer los van markt of staat. Ook in Amsterdam groeit en bloeit collectief initiatief en zelfbeheer.

  Ik wil meer lezen
 • Democratisering van de economie

  We zijn gewend aan neoliberale spelregels en mondiale vrijhandel. Het kan anders: een economie voor iedereen, waarin de wensen, behoeften en belangen van ons allemaal worden gediend, om te beginnen in de 99 Amsterdamse wijken.

  Ik wil meer lezen
 • Banner - diensten en economie in gemeenschapshanden

  Diensten en economie in gemeenschapshanden

  In Parijs is de watervoorziening niet meer in de handen van een bedrijf dat er winst op wil maken, maar wordt beheerd door het stadsbestuur. Met als gevolg dat de dienstverlening beter is, de efficiency groter en de kosten lager zijn.

  Ik wil meer lezen
 • Banner - eerlijke energietransities

  Eerlijke energietransitie

  Wat hebben klimaatverandering en de keuze tussen een brood kopen of je energierekening betalen, met elkaar te maken? De private fossiele energiesector.

  Ik wil meer lezen
 • Energiedemocratie

  Hoe kan energie democratisch worden geproduceerd, gedistribueerd en gebruikt? Zodat het voor iedereen beschikbaar is, voor een betaalbare prijs. Dat is de ambitie achter energiedemocratie.

  Ik wil meer lezen
 • Banner - extractie

  Extractie

  Extractie heeft alles te maken met de kop koffie die je koopt en waarvan het geld op de bankrekening van anonieme aandeelhouders ver weg terechtkomt.

  Ik wil meer lezen
 • Feminisering van de politiek

  Het feminisme speelt een grote rol in de municipalistische beweging. Niet alleen in quota – altijd minimaal de helft vrouwen in functies en panels – maar ook door een andere, minder hiërarchische en ‘mannelijke’ vorm van politiek bedrijven.

  Ik wil meer lezen
 • Nabijheid

  Je eigen, directe, nabije omgeving, dat is waar meer politieke beslissingen zouden moeten vallen.

  Ik wil meer lezen
 • Samenvloeiing

  In landen als Spanje en Chili kennen ze het al: burgerplatforms die een ‘confluencia’ vormen, een ‘samenvloeiing’ van sociale bewegingen, ngo’s, actiegroepen, buurtcomité, politieke partijen, en losse individuen. Dit is een fundamenteel andere organisatievorm dan de traditionele politieke partijcoalities zoals wij die kennen.

  Ik wil meer lezen
 • The Future is Public & De Stad van Morgen

  De internationale conferentie The Future is Public en de Amsterdamse conferentie De Stad van Morgen gaan over niets minder dan de wereld veranderen.

  Ik wil meer lezen
 • Translokale samenwerking

  Hyperglobalisering, internationale handel, multinationals en grote financiële spelers maken landelijke overheden machtelozer.

  Ik wil meer lezen