Direct naar tekst van: Wonen in Brazilië

De 99 van Amsterdam website

Wonen in Brazilië

Het Braziliaanse Movimento dos Trabalhadores Sem Teto (MTST) organiseert arbeiders die naar de randen van de stad worden verdreven en daar in slechte omstandigheden leven.

In 13 staten en met meer dan 1.000 activisten die 50.000 gezinnen in het hele land mobiliseren, hebben de campagnes van MTST voor meer dan 10.000 gezinnen behoorlijke huisvesting opgeleverd en tegelijkertijd banen gecreëerd.
Door enorme, verlaten stedelijke gebieden te bezetten, vergroot MTST bij duizenden werknemers het bewustzijn rond sociale rechten, de noodzaak van een diepgaande transformatie in de manier waarop steden zijn georganiseerd, en vergaande, op de mens gerichte stadshervorming.

De opvatting van MTST is dat steden tegenwoordig worden gebruikt om winst te maken en als particuliere bedrijven worden gerund. Door de armste mensen uit het stadscentrum te verdrijven, zien speculanten de waarde van hun luxe appartementen en kantoorgebouwen stijgen. Hoewel openbare gezondheidsdiensten er slecht aan toe zijn, , verhogen particuliere gezondheidsbedrijven hun winst, en door openbaar onderwijs onvoldoende te onderhouden, hebben particuliere onderwijsinstellingen voordeel. Door verlaten ruimtes te bezetten vestigt MTST de aandacht vestigen op de dakloze werknemers die elke maand moeten kiezen tussen huur betalen, hun gezin van eten voorzien, met de bus gaan of kleding kopen.