Direct naar tekst van: Modelstad in Engeland

De 99 van Amsterdam website

Modelstad in Engeland

Voor 2011 lag Preston, een kleine stad in Lancashire, op z’n gat. Getroffen door de crisis, grote bouwplannen waar de stekker uitging, een op de drie kinderen leefde in armoede, en het hoogste zelfmoordcijfer van Engeland.

In 2011 besloot de gemeente het roer om te gooien en in enkele korte jaren is Preston uitgegroeid van een van de meest achtergestelde delen van het land naar een model van radicale innovatie. Community wealth building en anchor instellingen zijn daar belangrijkste onderdelen in.

Ankerinstellingen zijn instellingen die niet naar een ander deel van het land kunnen verhuizen, zoals universiteiten, hogescholen, lokale woningcorporaties, hulpdiensten, ziekenhuizen. Meestal kopen zij hun spullen en diensten bij goederen en diensten bij grotere organisaties, buiten de stad – waardoor geld niet in de lokale economie terechtkomt.
Door community wealth building te ontwikkelen – een systeem waarbij deze instellingen lokaal inkopen – blijft het geld binnen de gemeenschap. En waar er lokaal geen goederen of diensten beschikbaar waren, werden werknemerscoöperaties opgezet.

In 2012 gaven zes ankerinstellingen slechts 5 procent van de 750 miljoen pond uit in Preston. Vier, vijf jaar later was dat 19 procent . In 2016 is de stad uitgeroepen tot de beste stad in Noordwest-Engeland om te wonen en te werken. Door het geld in de lokale economie te houden zijn honderden nieuwe banen ontstaan.