Direct naar tekst van: Parijs’ water

De 99 van Amsterdam website

Parijs’ water

Vóór 2010 was het Parijse water in handen van de particuliere bedrijven Suez en Veolia, samen met SAGEP, een bedrijf met gemengde economie, en een openbaar laboratorium dat de waterveiligheid controleerde.

Deze constructie maakte verantwoordelijkheden onduidelijk en de waterprijzen te duur. Vanuit de gedachte dat water geen handelswaar moet zijn, besloot het stadsbestuur om het beheer van de waterdienst van Parijs weer in publieke handen te nemen.

Sinds 1 januari 2010 zorgt Eau de Paris voor de volledige productie- en distributiecyclus van bron tot kraan. Tegenwoordig produceert en distribueert EDP gemiddeld 170 miljoen kubieke meter drinkwater per jaar voor 3 miljoen gebruikers.

Het eerste jaar leverde een structurele besparing op van ongeveer € 30 miljoen en ging de waterprijs met 8 procent omlaag. Vanaf 1 januari 2019 is deze prijs nog steeds lager dan vóór 2010. EDP garandeert ook het recht op water via partnerschappen met donoren en maatschappelijk werkers om de meest achtergestelde huishoudens te helpen. Voor Parijzenaars zonder toegang tot water is er een netwerk van meer dan 1000 gratis openbare fonteinen in openbare ruimtes, in samenwerking met organisaties die daklozen en vluchtelingen ondersteunen.