Direct naar tekst van: Te gast in de K-buurt

De 99 van Amsterdam website

Te gast in de K-buurt

We zijn met onze de conferenties te gast in de K-Buurt, een heel bewuste keuze. Een wijk rijk aan migranten, stedelijk, multicultureel, rauw en community is hier belangrijker dan individualisme.

De buurt belichaamt veel van de downs en ups van Amsterdam Zuidoost, en raakt veel van de discussies tijdens de conferenties – met dank aan Black Archives voor hun interventie over de geschiedenis van de zwarte strijd in Nederland. We bedanken de Pentecost-kerk, moskee Taibah, de Bonte Kraai, stichting Congada en tal van buurtbewoners hartelijk. En natuurlijk veel dank voor Hart voor de K-buurt voor de intensieve samenwerking.

Krachtige stem

Hart voor de K-buurt is als basisbeweging geboren uit protesten in 2016 tegen grootschalige bouwplannen. Al jarenlang maakten bewoners duidelijk dat ze vooral goede openbare ruimte en een plein als hart van de buurt nodig hebben. In plaats daarvan kregen ze grootschalige, massieve nieuwbouw gepresenteerd. Bewoners lieten zich krachtig horen: met protesten, demonstraties, inzet van kerken en moskee en een massale opkomst bij de lokale overheid, in Zuidoost én de centrale stad. Uiteindelijk is de gemeente teruggestuurd naar de tekentafel, met de boodschap echt rekening te houden met de behoeften en verlangens van bewoners. Andere plannen rondom parkeerterrein en vuilnisophaal waren hetzelfde verhaal, en waren weer aanleiding voor protesten en publiciteit.

Staking

Uniek was de Participatiestaking in 2018. Na veel inspraakavonden zonder concrete resultaten, en vaak te zijn opgekomen voor de echte stem van bewoners, deed Hart voor de K-Buurt even niet mee in het gesprek met de gemeente. De staking was een groot succes. Inmiddels zit het buurtnetwerk in het hart van de besluitvorming over de buurt. Bovendien hebben al deze protesten veel mensen uit verschillende lagen samengebracht. En hoewel Hart voor de K-buurt begon als een one issue-beweging voor goede openbare ruimte, is de functie inmiddels veel socialer. Belangrijk in het werk blijft om de lokale overheid bij de les te houden, te leren bewoners écht centraal te stellen.

Lees hier meer over de internationale conferentie en de thema’s.
Lees hier over de Amsterdamse conferentie en de workshops.
Lees hier over de achtergrond van beide conferenties.
Lees hier meer de K-buurt waar we te gast zijn.
Bekijk hier de fotogalerij Vier dagen, twee conferenties